Извештаји САД миниран Интернет Дата

Јабука портпарол Стив Довлинг понудио сличан одговор – каже Аппле руке над информацијама само када владина агенција добија судски налог. Довлинг је додао да је његова компанија никада није чуо за призму.
Гардијан, британски лист, а Вашингтон Пост објавио је у четвртак да америчке обавештајне агенције имале приступ централним серверима девет од највећих у земљи технолошких компанија, укључујући Мицрософт, Аппле, Гоогле, Иахоо и Фацебоок.
Пост објавио програм – звао Присм – доживео “експоненцијални раст” од њеног оснивања 2007. У ствари, лист наводи да је програм постао водећи извор сировина за националну безбједност, тајанствен САД обавештајна операција која прати електронским комуникацијама.
И Џејмс Цлаппер, директор Националне обавештајне службе, питање је да старатељ и пост чланке у саопштењу четвртак увече.
Он је из Одсјека за спољне 702 Закона обавештајне надзор, који је приметио је недавно реаутхоризед Конгрес – једна од тела, заједно са извршне власти и страних обавештајних надзор суда, уз надзор над аспектима прикупљање обавештајних података.
Члан 702, Цлаппер додао, “је дизајниран да олакша набавку страних обавештајних информација у вези не-америчке лица налазе ван Сједињених Држава.”
“То не може да се користи за било намерно циљају амерички држављанин, било које друго лице, САД или било ко налази у Сједињеним Америчким Државама”, рекао је он у изјави.
Док он није поменуо дата мининг, Цлаппер је брани углавном амерички обавештајни напор, говорећи: “Информације прикупљене у оквиру овог програма је међу најважније и вредне страних обавештајних информација које прикупљамо, а користи се за заштиту наш народ од разних претњи. ”
Цлаппер такође прозвао особу или људе иза “неовлашћеног откривања информација о овом важном и потпуно правно програма,” говорећи такве видљиве пукотине су “прекор и ризикује важне заштите за безбедност Американаца.”
Пост је известио да су њени репортери обезбеђен детаљан брифинг Презентационом документу на призму програму.
Програм се спроводи од 2007 и је прошао кроз “експоненцијални раст” од тада, Пост је известио. Сада је главни извор сировина за националну безбједност, тајанствен САД обавештајна операција која прати електронским комуникацијама.
Према брифинг слајд објавио Гардијан, ПРИЗМА почиње са подацима из Мицрософт у 2007. Програм је почео прикупљање података са Иахоо-у 2008, а из Гоогле-а, Фацебоок и поруке система палталк у 2009. ИоуТубе је постао извор у 2010, Скипе и АОЛ у 2011 и Аппле-у крајем 2012, слајд тврди.
НСА је одбио да коментарише, али је неколико компанија – многи од њих користе сличан језик – четвртак негирао било какво знање таквог програма.
Мицрософт, на пример, наводи се у саопштењу само пружа корисничке податке када законски прописано и за посебне рачуне – и додао да “уколико влада има шири националну безбедност добровољни програм за прикупљање података о клијентима не учествујемо у томе.”
Џоди Сетх, портпаролка Фацебоок, рекао друштвених медија гигант настоји да “пажљиво проучити сваки захтев за поштовање …” и не даје државним органима “директан приступ” на својим серверима.
“Ми откривамо корисничких података на власти, у складу са законом, и ми смо пажљиво све такве захтеве,” Гоогле портпарол рекао у одговору на причама. “С времена на време, људи тврде да смо створили” мала врата “у органима власти у наше системе, али Гоогле нема” мала врата “за владу да приступи приватне податке корисника.”
Чак и са овим демантијима и клапа одбрани, председника Барака Обаме администрација је дошла под лупом расте у последњих неколико дана више од његовог досијеа на балансирање право грађана на приватност и владине напоре у борби против тероризма.
Америчка топ обавештајни званичник у четвртак увече изазвао вести извештаји тврде Фацебоок поруке, Гмаил поруке и још су пресрели годинама у огромном података рударске операције, рекавши да су извештаји “садржи бројне нетачности.”

EU-Asia