Защо Airbus ще доминират Paris Air

Bombardier ще трябва да се задоволи говорим за тестове, довели до първия полет, разкривайки неидентифициран клиента идентифицират (евентуално Odyssey Airlines, базирани на приплъзване на изпълнителната власт, на езика на една индустрия събитие) и може би някои малки съобщения ред.
Така че, с цялата тази дейност, маневриране и позьор, който ще “спечели” на Airshow Paris?
The A350 XWB – новата, композитен конкурент на Boeing 787 и застаряването 777 – широко се очаква да се направи надлез в събитието тази година.
Някои въпрос мъдростта на дори прелитане, като A350 ще имат няколко тестови полети под крилото си в този момент.
Boeing няма да остави цялата си привлекателност у дома.
Официалното стартиране на програмата си 787-10 се очаква (макар и не Boeing официално ще каже така) и десетки поръчки се очаква да придружава съобщението.
Singapore Airlines вече заяви, че ще вземе 30 на самолетите.
British Airways също така се предполага да бъде клиент на старта.
Boeing също се очаква да обяви няколко клиенти, които са се регистрирали за “ангажименти” за 777X, въпреки че програмата старта, вероятно е за Airshow Dubai плоча за 17-21 ноември.
Emirates Airlines (със седалище в Дубай) се приема за изстрелване на клиентите за най-много 100 на новата версия на вековни самолета.
По този начин, с две нови програми за самолета и стотици поръчки и очакваните ангажименти, Boeing може евентуално да “спечели” тазгодишното шоу.
Но видео кадри и снимки от прелитането на A350 ще бъде трудно за Boeing, за да победи с художника графики и звук ухапвания.
Как ще пътуваме след 10 години?
Други конкуренти
Embraer, което прави популярна E-Jet в седалката 70-122 пазара, се очаква официално да започне повторното си двигател дизайн на E-175/190/195. (На 170 се появява по пътя си навън.)
Обновеният E-Jet ще има нови крила, нови системи, насочени турбо двигатели на вентилатора, като Pratt & Whitney и възможности за допълнителни осем до 12 пътници.
Embraer работи усърдно, за да се подредят твърди поръчки да обяви по време на изложението.
Bombardier, от друга страна, не традиционно се справят добре при въздушни шоута.
Поръчки за своя CSeries са малко и рядко в тези събития, отчасти защото канадските закони ценни книжа изисква съобщения в рамките на 24 часа след подписването на дори писма за намерения, което на практика прави невъзможно за Bombardier да касетъчни съобщения.
Първият полет на CSeries почти сигурно ще пропусне на авиошоуто, но се очаква следващата седмица.
Лийхи намалял в скорошно интервю да се предскаже колко заповеди, ще трябва да обявим на авиошоуто, но пропуска за иновации Airbus Дни международни медийни брифинги на 5 и 6 юни – необичайно отсъствие – да отидат около целия свят, за поръчки в време за шоуто.
Той се очаква да обяви стотици.

EU-Asia