ЕУ је бес над НСА шпијунирање тужбу

Бен Роудс, Бела кућа је заменик саветник за националну безбедност за стратешке комуникације, рекао је да није видео извештај и “није желео да коментарише неовлашћеног обелодањивања обавештајних програма обавештајна заједница би био најпогоднији за то..”
Родос је додао да је “то су неке од наших најближих обавештајних партнерима, тако да је вредно напоменути да Европљани веома блиско сарађују са нама Ми имамо веома блиске обавештајним односе са њима.”.
Мајкл Хајден, бивши директор Агенције за националну безбедност и ЦИА, рекао је за “Фаце тхе Натион” на ЦБС у недељу ујутро да он не зна да ли је извештај је истина.
Немачки министар правосуђа Сабине Леутхеуссер-Сцхнарренбергер “, рекао је, ако су оптужбе истините, он подсећа на хладни рат”, изјавио је портпарол министарства Андерс Мертзлуффт рекао је, додајући да је министар “затражио је објашњење одмах из Сједињених Држава.”
Француски министар спољних послова Лоран Фабиус позвао на брзу објашњење од америчких власти.
“Ови акти, ако су потврдили, било би потпуно неприхватљиво”, рекао је он у саопштењу.
Оутраге из европских званичника током викенда био је најновији последице од Едварда Сновден, бивши Натионал Сецурити Агенци рачунар извођача, почела просипање детаље америчких надзора програма за новинаре раније овог месеца.
Наводећи информације из тајних докумената добијених биСновден, немачки магазин Шпигл вести известио је у недељу да је неколико америчких шпијунирање операција усмерена Лидери Европске уније.
Шпигл је рекао да је “на делу видео” докумената из Сновден који описују како АНБ прислушкује Вашингтон ЕУ званичника и Њујорку канцеларије и спровео операцију “електронски прислускивац” да куцну у зграду ЕУ у Бриселу, Белгија.
Магазина извештају се такође наводи да је шпијунирање НСА је на мети телефонске и интернет везе за пренос података у Немачкој више од било које друге европске нације. Просеку до 20 милиона телефонских прикључака и 10 милиона ГПРС интернет свакодневно испитаника, Шпигл, напомињући да је интензитет надзора ставља савезник САД на линији са Кином, Ирака и Саудијске Арабије.
Још један извештај Недеља тврди да су праћење проширити и ван европским канцеларијама.
Гардијан пише лист да је једна НСА документ процурио до Сноуден описује 38 амбасадама и мисијама, као “мете” и детаљима надзора метода које обухватају садњу грешке у комуникационе опреме и прикупљање трансмисија са специјализованим антена.
Циљеви укључују Француска, Италија, Грчка, Јапан, Мексико, Јужна Кореја, Индија и Турска, према Гардијану.
ЦНН није независно потврдила наводе у извештајима из Дер Спиегел и заштитник.
Амерички званичници нису одмах одговори на извештај Гардијана. Канцеларија директора Националне обавештајне службе одбио да коментарише недељу на одређеним наводима објављеним у Дер Спиегел.
“Влада САД ће адекватно одговорити на Европска унија кроз нашим дипломатским путем, кроз дијалог и ЕУ / УС стручњака о интелигенцији да САД предложио пре неколико недеља”, канцеларија у саопштењу. “Такође ћемо разговарати о овим питањима билатерално са земљама чланицама ЕУ Иако нећемо да јавно коментаришу специфичне наводне обавештајне активности, као ствар политике, ми смо јасно да САД окупља страних обавештајних о врсти прикупљених од свих. нације. ”
“Ја сам из владе за око пет година, тако да стварно не знам, па чак и да јесам, не бих да потврди или негира да је,” рекао је он. “Али мислим да могу да потврдим неке ствари за вас овде јутрос број један., Сједињене Државе не спроведите шпијунажу Број два, наш четврти амандман, који штити приватност Американаца, није међународни уговор.. И број три, било Европска ко жели да иде напоље и растргну своје хаљине у погледу међународне шпијунаже треба прво погледати и сазнати шта су њихове владе раде. ”
Европска унија портпаролка Марлене Холзнер, у е-маил на ЦНН-у, каже: “Одмах смо били у контакту са америчким властима у Вашингтону и у Бриселу и да су их суочили са новинских извештаја Они су нам рекли да се провере. тачност информација пуштен јуче и да ће се вратити у нас. ”
У Бриселу, пише Дер Спиегел, агенција гађали Јустус Липсиус, која садржи, Европски савет и Савет министара ЕУ, Унија главни одлучивања и законодавно тело.
И у Вашингтону, у извештају се наводи магазин, НСА инсталиран грешке у згради Европске уније и инфилтрирали своју компјутерску мрежу.
Дер Спиегел Извештај долази као преговори за трансатлантске трговинског споразума између Сједињених Држава и Европске уније требало би да се почне следећег месеца у Вашингтону.
Обама: Не обраћај пажњу на тог човека не може да снима
Сновден се открио као извор документима који садрже велике напоре од стране НСА да прати позиве мобилних телефона и праћење е-маил и интернет саобраћај практично свих Американаца.
Критичари слем га као издајника. Навијачи га поздрављају као хероја.
Сада Сновден, који се суочава са оптужбама за шпијунажу у САД, је у Русији, а траже азил из Еквадора.
У суботу увече, рекао је Кореа лопта је била у суду Русије.
“Ми нисмо тражили да се у овој ситуацији господин Сновден је био у контакту са господином Асанж, који је препоручио да затражи азил у Еквадору.. Би да обрадимо овај захтев, он треба да буде на територији Еквадора,” Кореа рекао је у интервјуу за Еквадора Оромар ТВ у суботу увече. “У овом тренутку, решење за крајњег одредишта СНОВДЕН је у рукама руских власти.”
Асанж, чији је организација олакшава ослобађање тајних докумената и помаже СНОВДЕН понуду за азил, рекао је да не може да открије детаље о одређеној локацији бившег НСА извођача или статуса његовог случаја. Он је критиковао америчке званичнике због притиска Еквадор о том питању.
“Азил је право које сви имамо То је међународна праву.. САД је у великој мери заснована на прихватању политичке избеглице из других земаља и да је напредовао од њега. Господин Сновден да има право”, рекао је Асанж. “У идеалном случају, требало би да је у стању да се врати у САД, нажалост, то није свет у коме живимо, а надамо се друга држава ће му дати да правду коју заслужује..”
Бивши кубански лидер Фидел Кастро одмерити у недељу. У писму председнику Никарагве Данијел Ортега објављеном у кубанским државним медијима, Кастро је похвалио председника Еквадора за супротстављање претњама САД преко Сновден.
Потпредседник САД Џо Бајден затражио Еквадор “, молимо вас да се одбаци” захтев за азил, према еквадорски председник Рафаел Кореа.
“То није прихватљиво”, Викилеакс оснивач Џулијан Асанж изјавио је АБЦ “Ове недеље” у недељу.
Европски званичници су бесно реаговали недеља се у извештају који је америчка Национална агенција за безбедност шпијунирала ЕУ канцеларије.
Европска унија је упозорила да, ако је извештај тачан, то ће имати огромне последице.
“Дубоко сам забринут и шокирала о наводима,” Председник Европског парламента Мартин Шулц је у саопштењу. “Ако се докажу наводи да би било истинито, било би изузетно озбиљна ствар која ће имати озбиљан утицај на ЕУ-америчких односа у име Европског парламента, захтевам пуну разјашњење и хитно потребне додатне информације од америчких власти у вези. на ове тврдње. “

EU-Asia