Еврозоната невработеност хитови рекорд

Висока невработеност на младите е особено загрижувачки за политичарите и европски официјални лица. Податоците на Еуростат покажуваат еврозоната невработеноста кај оние на возраст под 25 врвот 24,4% во април.
Вообичаените осомничени – Шпанија и Грција – се соочуваат со највисоко ниво на невработеност. Најновите податоци покажуваат стапка на невработеност од околу 27% и во двете земји, со невработеноста на младите и над 50%.
Во меѓувреме, Австрија и Германија имаат најниска невработеност нивоа од 17 земји кои го користат еврото валута. Невработеност Австрија беше само под 5% во април и невработеноста во Германија беше 5,4%.
Во вкупно 19,4 милиони луѓе во еврозоната се невработени во април.
Да се ​​стави тоа во контекст, населението во Австралија беше само над 22 милиони во последно брои, остар потсетник за тоа колку многу луѓе се борат во Европа.
Последните официјални податоци од Еуростат покажува речиси 100.000 дополнителни луѓе биле во потрага по работа во април во споредба со претходниот месец, кога невработеноста беше клапнат во 12,1%.
Официјални лица се особено загрижени за неконтролираното невработеноста кај младите, и се обидува да им помогне на еврозоната народи во спроведувањето на програми кои ќе ви помогнат место младите во работни места и програми за обука.
Намалувања на трошоците и зголемување на даноците формираа јадрото на одговор на еврозоната да ја кредитна криза во текот на изминатите неколку години, додека се бори да донесе државниот долг под контрола.
Најновите бројки беа објавени само два дена откако високи претставници на Европската комисија наложено членки на ЕУ да се фокусираат повеќе на нивните напори за раст-оддалечиме политики за промовирање на конкурентноста и вработувањето.
“Препораки за оваа година повикуваме сите земји да бидат поамбициозни кога станува збор за раст-зголемување на економските реформи”, рече претседателот на Европската комисија Жозе Мануел Баросо.

EU-Asia