Дау тоне на загатки на стимул олеснување

Банката на федерални резерви остави каматните стапки непроменети и рече дека ќе продолжи со својата сегашна врска купување програма – $ 85 милијарди долари во поддржани со хипотеки хартии од вредност и трезорски обврзници секој месец – за догледна иднина. Но за време на неговата прес-конференција, Бернанк нагласи сценарија во кои Банката на федерални резерви ќе ја разгледа изострен.
На Дау Џонс индустриски просек падна поени повеќе од 200, или 1,4%, среда попладне по Бернанке зеде прашања од медиумите за излезна стратегија на Банката на федерални резерви. Thes & П 500, исто така, падна 1,4%, а Насдак потона 1,1%. Акции биле во црвено целиот ден, но беа едвај под линијата breakeven пред претседавачот ФЕД почна да зборува.
Цените на обврзниците, исто така, падна нагло, испраќање на приноси повисока. Приносот на 10-годишниот државни белешка зголеми високо како 2.36% – највисоко ниво од март 2012 година. Тоа беше лебди околу 2,2% пред Банката на федерални резерви.
Страв CNNMoney е и Алчноста Индекс беше поттурнувајќи поблиску до екстремен страв до крајот на денот.
Федералните резерви Бен Бернанке се обиде да внимателно објасни како централната банка ќе дознаам кога е вистинското време да се повлечат на своите месечни обврзници купувања, но инвеститорите не имаат некој од тоа.Ако економијата продолжува да се подобри, Бернанк изјави дека ќе биде “соодветни до умерена месечната динамика на купувања подоцна оваа година,” и стави крај на програмата до средината на 2014 година. Во тој момент, Банката на федерални резерви се очекува стапката на невработеност ќе биде околу 7%.
Купување обврзници програма на Банката на федерални резерви е благодет за пазари на капитал, поддршка на САД и глобалната акции индекси и возење ги последните рекордно ниво.
Поврзани со: Инвеститорите не треба да се грижите за Банката на федерални резерви
Во корпоративните вести, Тесла мотор (TSLA) најави се потсетиме на некои од carsfor своите Модел С немеханички дефект.
Федекс (FDX, Fortune 500) акции остро до по превозот гигант пријавени квартална заработка на разнесе минатото предвидувања, иако приходи беше приближно во согласност со проценките. Компанијата често се гледа како bellwether за глобалната економија со оглед на природата на неговото доставување бизнис и нејзините меѓународни стапало.
Но тој истакна дека сценарио само ќе играат надвор, ако економското закрепнување продолжува како Банката на федерални резерви се очекува тоа да. Ако не е така, Банката на федерални резерви ќе се приспособат својата политика.
“Нашата набавки се врзани за она што се случува во економијата”, рече тој. “Ние немаме детерминистички или фиксен план.”

EU-Asia