Гръцките депутати да гласуват за преследване на бившия министър на финансите

Парламентарна комисия бе създадена миналата година, за да проучи защо разследването не е извършено в рамките Папаконстантину или наследника му на финансов министър Евангелос Венизелос.
Гръцките медии под въпрос дали неспазването на тези, на име разследва за евентуално укриване на данъци може да е резултат от опит на политиците да защитят богат елит.
Въпреки това, неговото съществуване не се яви до септември 2012 година. Информация, че списъкът е бил скрит, копират и променят, така че да се изключат някои имена след това започнаха да идват в светлината, което води до голям скандал.
При тайно гласуване късно в понеделник, 220 депутати в 300-местния парламент гласува в подкрепа на бившия министър са преследвани в продължение на най-малко една такса, и 166 за всичките три. Седемнадесет депутати отсъстваха.
Посрещане депутатите преди гласуването, Папаконстантину отрече закононарушение и каза, че са насочени “за една проста причина, която е министър на финансите, които поставят страната в спасителния процес.”
Трите обвинения срещу Папаконстантину са злоупотреба с доверие, подправяне на официален документ и неизпълнение на дълг. Ако бъде осъден, той е изправен пред наказание лишаване от свобода.
Папаконстантину служи като финансов министър от октомври 2009 г. до юни 2011 г., и бе финансов министър на Гърция по договаряне първия си международен спасителен план.
Защото той е депутат, Парламентът трябва да одобри премахването на имунитета срещу съдебно преследване, преди да продължите.
A съвет на съдиите ще се събере, най-вероятно по-късно тази седмица, за да реши дали Папаконстантину трябва изправени пред криминални обвинения, очертани в Парламента.
Макар че не е незаконно да се държи сметка в швейцарска банка, и няма доказателства, че някой е нарушил закона, подозренията са високи в Гърция, че някои от тези, на име в списъка може да отвори сметките да се избегне плащането на данъци на гръцката държава.
Парламентът на Гърция гласува, че бившият министър на финансите Георгиос Папаконстантину трябва да срещат на наказателно преследване по обвинение, че избърсване имената на най-малко три роднини от списък с повече от 2000 гърци с швейцарски банкови сметки.
Списъкът на тези с сметки в клон на HSBC в Женева е известна като “Lagarde списък”, защото то е постановено от Кристин Лагард, тогава министър на финансите на Франция, до гръцкия си колега през август 2010 година.

EU-Asia