Гоогле бори НСА гег би

Гоогле такође затражио могућност да деле број корисничких налога у вези са тим тајним подацима захтева. Компанија је тврдила да би штос забране тих података је кршење његовог права на слободу говора.
Петиција долази мање од две недеље након Гардијан и Вашингтон пост открио Национална агенција за безбедност надзор програм познат као Присм. Леакед документи рекао НСА прати податке из девет великих америчких компанија, укључујући Гоогле, Аппле (ААПЛ, Фортуне 500) и Мицрософт (МСФТ, Фортуне 500), у настојању да се прикупе подаци о страном обавештајном таргетс.Гоогле тврди да су они и други извештаји у вези Присм су “погрешне” и “мисцхарацтеризед обим” програма – конкретно, да су заведени јавност да верује да влада има одрешене руке да Снооп о својим корисницима. Компанија је јавно демантовао да влада има могућност да директно славине у својим серверима, а Гоогле каже да жели да обришете запис о обиму такве захтеве.
Погледајте овде Гоогле судски документ
“Гоогле углед и посао је био оштећен на погрешне или лажне извештаје у медијима, а Гоогле корисници су забринути због навода”, саопштила је компанија у свом поднеску. “Гоогле мора да одговори на овакве тврдње са више од уопштености.”
Америчко министарство одбране није одмах одговорио на захтев за коментар. Представник за НСА указао на раније објављеним извештајима о Присм, али није желео да коментарише петицију Гоогле посебно.
Неки су видели Гоогле петицију као трик за победу јавно мњење.
“Иако сам задовољан Гоогле је изазвао Фиса гег, тужба је јефтин начин да се неки позитиван ПР после 2 недеље од грозног штампе,” твеетед Кристофер Согхоиан, технолог и аналитичар у Америчком уније за грађанске слободе.
Влада је недавно пресудио да компаније укључују број захтева за надзор у агрегату са другим владиним захтевима за податке, укључујући кривична захтеве из федералних, државних и локалних власти. Неколико Гоогле-ових конкурената пригрлио ту прилику, укључујући Мицрософт, Фацебоок (ФБ), Аппле и Иахоо (ИХОО, Фортуне 500).
За последњих неколико година, Гоогле је објавио извештај “Транспаренси” који укључује број корисничких захтева за подацима које добија од државних агенција у целини. Али, компанија жели да добије прецизније од избијања “збирне бројеве националних безбедносних захтева” одвојено.
“Огроман националне безбедности захтева заједно са кривичним захтева би био корак уназад за Гоогле и наши корисници,” Гоогле портпарол у саопштењу.
Раније у уторак, Иахоо је рекао да је добио између 12.000 и 13.000 захтева за корисничке податке из САД агенцијама за спровођење закона у последњих шест месеци. Аппле је у понедељак да је добила чак 5.000 захтева, док је Фацебоок (ФБ) добила око 10.000 захтева у другој половини 2012.
Гоогле је поднео суду петицију захтевајући уторак бити дозвољено да деле информације о владиним програмима надзора са јавношћу.
У први амандман молбу коју је на тајанствен америчке спољне обавештајне надзор суда, Гоогле (ГООГ, Фортуне 500) затражио да суд дозволити да обелодани обим новооткривеног “Призма” програма.

EU-Asia