Верујте нам да смо из Силицијумској долини

Сада, неколико најбољих фирми Силиконске долине су ангажовани у игри једне упмансхип да покажу да су најтранспарентнији интернет компанија на пањ.
Почетни извештаји о “директан приступ”, у оквиру тајног америчког обавештајног система под називом Призма, су се испоставило да је у праву. Али призму извештаји су истакли дугогодишње приватност страхове о томе како највеће америчке технолошке компаније извршавају своје огромне тровес корисничких података. На Интернет гиганти су се под лупом након извештаја да је НСА Присм користи да испита податке – укључујући и е-маилова, видео и онлајн ћаскања – да прикупља путем захтева поднетих према страним обавештајним надзор закона (ФИСА), један од контроверзних закона на срце садашње АНБ-радознали фурор.
Након Присм цурења, која је испоручивана за Гуардиан и Тхе Васхингтон Пост од вхистле-бловер Едвард Сновден, Аппле, Гоогле, Фацебоок и Иахоо све издате изјаве – у великој мери слични правном језику – негирајући да дају НСА “непосредни” или неометан приступ својих компјутерских сервера.
Али компаније очигледно осетила потребу да оде даље од тих порицању, а последњих дана су се укључили у такмичење да покажу своју посвећеност транспарентности.
Гоогле је покренуо транспарентности битку прошле недеље, када је амерички адвокат затражио Ерик Холдер и Директор ФБИ Роберт Милер за дозволу да објави “збирне број национално-безбедносне захтеве, укључујући Фиса обелодањивања – у смислу броја примамо и њиховог обима. ”
Тај захтев је вредна пажње, јер је то био први пут да Гоогле је чак признао да добије националну безбедност Фиса захтеве. Фацебоок и Мицрософт убрзо следиле са сличним захтевима. Министарство правде је рекао портпарол пут да је агенција у процесу разматрања захтева.
Затим, током викенда, Фацебоок, који за разлику од Гоогле-а никада није објавио извештај транспарентност, постигли договор са владом да може да обелодани податке о америчким захтевима за пружање информација. Фацебоок је рекао да је за шест месеци, закључно са 31. децембра 2012, је добила између 9.000 и 10.000 захтева за подацима, укључујући и кривичне и национално-безбедносним захтевима, који покривају између 18.000 и 19.000 налога.
“Драго нам је да је као резултат наших разговора, сада можемо укључити у све транспарентности извештају америчког Националног-безбедносним захтевима (укључујући ФИСА, као и националне безбедности слова) – који до сада ниједна компанија није допуштено , “Фацебоок генерални саветник Тед Уллиот наводи се у не-тако-суптилно копкање ривала компаније.
Убрзо након тога, Мицрософт је објавио сличне податке, што указује да је компанија добила између 6.000 и 7.000 кривичних и национално-безбедносне захтеве који утичу на између 31.000 и 32.000 потрошача рачуна.
Иахоо следи у понедељак увече, рекавши да је примио “између 12.000 и 13.000 захтева, укључујући и кривично, страним обавештајним надзор закона (ФИСА), и друге захтеве.”
ВИШЕ: Ево зашто је Гоогле купује Вазе, усијана мобилни саобраћај Апп, за $ 1 милијарду
Овде је проблем. Према споразуму Фацебоок, Мицрософт, Аппле и Иахоо који је постигнут са владом, предузећа су дозвољени само да ослободи збирне број укупних америчких захтева за подацима. У суштини, они не смеју да се пробије из посебно број Фиса захтева. “То утиче само мали део глобалне Мицрософт базе клијената,” Џон Френк, Из тог разлога, ми не знамо да ли су добили 50, 500 захтева ФИСА или 5000. Као резултат тога, обелодањивања, док је за сваку похвалу, сукња око централног питања из НСА-радознали контроверзи, која је природа и степен учешћа предузећа у тајним америчким национално-безбедносне истраге.
Мицрософт-ов заменик генералног адвокат, изјавио је у блогу. “Транспарентност сама не може да буде довољно да се поврати поверење јавности, али то је одлично место за почетак.”
У понедељак, Аппле је био на забави и најавио да ће од 1. децембра 2012, до 31. маја 2013, добила је између 4.000 и 5.000 захтева од америчке полиције за корисничких података који се односе на између 9.000 и 10.000 рачуна или уређаја, укључујући и кривично истраге и националну безбедност “питањима.” Аппле је рекао да је изношења података “у интересу транспарентности.”
“Верујемо да компаније треба да буде дозвољено да се пробије из конкретне бројеве за Фиса захтеве”, рекао је Амие Степановић, директор домаћег надзор пројекта у електронском Приваци Информатион Центер, вашингтонски јавног интереса организације. “Ови бројеви ће обезбедити транспарентност националну Такође сматрамо да би требало да поједини корисници циљане под ФИСА добити обавештење да су предмет надзора, чак и после тога, тако да они имају прилику да оспори надзор на суду.”.
Америка је највећи Интернет компаније су саплитање преко себе да ојача своју слику у јавности након објелодањивања блокбастер о својој улози у контроверзном америчке владе за прикупљање података програма.
Од вести извештаји су сугерисали да велике фирме – тецх инцлудингАппле, Гоогле, Фацебоок и Иахоо – обезбедили Националној безбедносној агенцији (НСА) са неспутаном или “директан” приступ њиховим серверима, компаније су водили агресивну кампању да се покаже да су они ‘ Поново не марионете владе.

EU-Asia