Британци помалку загрижени за финансии

Индексот на мерење расположение меѓу хипотека носителите се искачи на рекордно високо ниво од 42,0 додека оние во локалната власт домување беа далеку од најпесимистичките, на 33,4.
Расположение индекс Делоит се зголеми на -29 проценти од -36 проценти ова време минатата година. Одговори означена растечката доверба во економската клима и остро намалување во потрошувачката загриженоста во врска со долгот, со соодветната мерка подобрување на -8 проценти во вториот квартал од -15 отсто во истите три месеци од 2012 година.
Друга анкета од страна на Deloitte покажа потрошувачите се помалку песимистички за нивните расположлив приход отколку во било кое време од нејзиното истражување започна во 2011 година, и многу повеќе подготвени да потрошат пари на дискрециони ставки како што се празници и јадење надвор.
Подобрување tallies со одгледување на знаци на економско заздравување во Британија. Бројките следната недела се очекува да покажат дека економијата – две третини од кои е управувано од страна на личната потрошувачка – се зголеми за 0,6 отсто во вториот квартал, два пати толку брзо како во прв план.
“Знаци на одржливо закрепнување во економијата на Велика Британија и соодветна пресврт во пазарот на трудот услови се клучни фактори во ублажување видови на потрошувачки буџети,” рече Тим Мур, виш економист во Markit.
Но истражувањето, исто така, истакна проширување поделби помеѓу јавниот и приватниот сектор.
Markit финансиски оптимизам индекс за оние во приватниот сектор се искачи на 51,2 во јули, додека вработените во јавниот сектор – кого штедење диск на владата ги погоди најтешко – беа попесимистички на 42,4.
Потрошувачката е обично чувствителни на двете пазарот на трудот и каматните стапки, а со трошоците за позајмување очекува да остане на рекордно ниски нивоа во догледна иднина, поевтини хипотеки, исто така, погледна да се игра улога.
Британците се помалку загрижени за нивните финансии и повеќе сакаат да поздравниот на готовина, две анкети покажаа во понеделникот, иако луѓето вработени и сместени од страна на државата чувствуваат повеќе несигурни.
Истражувањето компајлерот Markit соопшти дека нејзините домаќинство за финансии индекс се зголеми на 41,5 во јули од 40,8 во јуни. Тоа беше четврта пораст во последните пет месеци и на највисоко ниво од анкетата започна во февруари 2009 година.

EU-Asia