Бразилците се борят за “правителство на отпадъците

Давайки висока оценка на предимно мирни протести, Русеф каза, че това, което тя се характеризира като “изолирани и малки актове на насилие” трябва да се сблъскат “с жизненост.”
Представители на правителството казват, че признават свободата на протестиращите на изразяване, но, че е налице липса на единно послание от демонстрантите.
Инвестиции в страната за Световната купа и Олимпиадата включва пари за здравеопазване и публични транспортни проекти, които са насочени някои от опасения на протестиращите, заместник-министър на спорта Luis Fernandes каза.
“Няма абсолютно нищо противоречиво между организиране на Световната купа и инвестиране в здравеопазването и образованието”, каза той.
Тук ли си? Споделяне на снимки и видео, но сте в безопасност
Протестите се организират предимно от студенти и група, наречена Free Fare движение, което иска обществен транспорт да бъдат безплатни.
Протестите следват една седмица по-малки демонстрации, които започнаха в отговор на плановете за увеличаване на тарифите за обществен транспорт система на Бразилия, от 3 до 3,20 реала ($ 1.38 1.47 щатски долара), но са разширили в по-широки протести заради икономически и социални проблеми, разяждащи страната.
Протестиращите казват, че са гневни, наред с други неща, правителствени решения да се харчат пари на World Cup и други проекти, вместо за подобряване на здравеопазването, образованието и други социални програми.
Бразилия строи стадиони и обновяване на инфраструктурата в навечерието на Световната купа и 2016 Олимпийските игри, събития, които ще постави акцент в света на латиноамериканската страна от 201 милиона души.
Полицията в голямата си част се отдръпна, но отблъснаха тези, които се опитаха да влязат в сградата правителството от Размазващо прозорците му с полицейски бариери.
Бразилците казват, че са гневни високи данъци, корупция и пищни разходи относно предстоящата Световна купа футболен турнир, наред с други оплаквания. Протестите в понеделник бяха най-големите в страната, в най-малко 20 години.
Президентът Дилма Русеф заяви във вторник, тяхното послание е да бъдат изслушани.
“Прякото съобщение от улиците е за повече гражданско участие, по-добри училища, по-добри болници, по-добро здраве, за пряко участие”, каза тя в национално телевизионно обръщение. “Моето правителство се опитва и да се ангажира социална трансформация.”
Усещането сред протестиращите е, че те плащат в една система, която не им дава достатъчно назад в замяна.
“Това е всичко за националните приоритети”, каза Фернандо Джоунс, iReporter CNN, които участваха в протестите в Рио де Жанейро. “Ние искаме здраве, искаме образование.”
Бразилците като намери себе си задават въпроса как правителството се използват техните данъци за своите граждани, докато гледат като милиони са похарчени за подготовката за Световната купа и Олимпийските игри през 2016.
Сао Пауло е на сцената на още една нощ на протести в Бразилия, с демонстранти, призоваващи за правителството по-отзивчиви към нуждите на бразилците.
Протестите са играни в по-големите градове в страната, но Сао Пауло е фокусна точка на маршове от вторник.
Хилядите, които се събраха бяха предимно мирни, а атмосферата е почти празнична. Но най-малко една малка група безуспешно се опита да принуди своя път в сградата на общината.

EU-Asia