Бразилците се борат за власт отпад

Изразувајќи пофалби за голема мера мирни протести, Русеф рече дека она што таа го карактеризира како “изолиран и мали акти на насилство” треба да се соочат “со енергија.”
Владини претставници велат дека се признае слобода на демонстрант на изразување, но дека постои недостаток на унифицирана порака од демонстрантите.
Инвестиции на земјата за Светското првенство и Олимписките игри вклучува пари за здравството и јавниот транспорт проекти кои се однесуваат на некои од загриженоста на демонстрантите, заменик-министер за спорт Луис Фернандес рече.
“Нема апсолутно ништо контрадикторни помеѓу организирање на Светското првенство и инвестирање во здравството и образованието”, рече тој.
Дали сте таму? Споделување на фотографии или видео, но се биде безбеден
Протестите се организирани во голема мера од страна на студенти и групата наречена Слободен Fare движење, кое сака јавниот превоз да биде бесплатно.
Протестите следат една недела на помали демонстрации што започна како одговор на плановите за зголемување на цените на билетите за јавниот превоз на Бразил систем, 3-3,20 reais (1,38 $ за $ 1,47), но го проширија во поширок протести поради економски и социјални прашања оптоваруваат на земјата.
Демонстрантите велат дека се лути поради, меѓу другото, владини одлуки да потрошат пари на Светското првенство и други проекти наместо за подобрување на здравствената заштита, образованието и другите социјални програми.
Бразил е изградба стадиони и обновуваoето на нејзината инфраструктура во пресрет на Светското првенство и 2016 Олимписките игри, настани кои ќе се стави фокус во светот на Латинска Америка нација од 201 милиони луѓе.
Полицијата во најголем дел застана назад, но Алијансата ја напуштиле територијата оние кои се обиделе да влезат во зградата на владата од страна на bashing неговите прозорци со полицијата бариери.
Бразилците велат дека се лути поради високите даноци, корупција и раскошна трошење на претстојниот Светски куп во фудбал турнир, меѓу другите жалби. Протестите во понеделникот беа најголемите во земјата во најмалку 20 години.
Претседател Дилма Русеф изјави во вторникот својата порака беше да се слушне.
“На директна порака од улиците е за повеќе државјанство, подобро училишта, подобро болници, подобро здравје, за директно учество”, рече таа во националната телевизија адреса. “Мојата влада се обидува и заложби за социјална трансформација.”
Чувството меѓу демонстрантите е дека тие се плаќаат во систем кој не е давајќи им назад доволно за возврат.
“Сето ова е за националните приоритети”, рече Фернандо Џонс, iReporter-Ен-Ен, кои учествуваа во протестите во Рио де Жанеиро. “Сакаме здравје, сакаме образование.”
Бразилците како да се најде себеси се прашуваат како владата ја користи нивните даноци за нејзините граѓани, додека гледа како милиони се потрошени за подготовките за Светското првенство и 2016 Олимписките игри.
Сао Паоло е на сцената на уште една ноќ на протести во Бразил, со демонстрантите повикувајќи на владини повеќе одговора на потребите на Бразилците.
Протестите се одржаа во поголемите градови низ целата земја, но Сао Паоло беше централна точка на маршеви во вторникот.
На илјадници луѓе кои се собраа беа претежно мирни, и атмосферата беше речиси празнично. Но барем една мала група неуспешно се обидуваа да сторат нешто во општинската зграда.

EU-Asia