Бафет ручек важи и за 1.000.000 $

Бафет стана една од водечките филантропи на светот. Тој дава далеку најголемиот дел од своето богатство, во вредност од десетици милијарди. Најголемата донација ќе одат во фондацијата Бил и Мелинда Гејтс Фондацијата, на добротворната организација водена од пријател Бафет, Мајкрософт (MSFT, Fortune 500) основачот на Бил Гејтс.
Бафет има, исто така, започна со давањето на залог: Повеќе од 100 милијардери од целиот свет ветија дека ќе донираат половина од нивната нето вредност за време на нивниот живот, или во нивната смрт.
Сите понудувачи мора да биде пред-квалификувани. Наддавање започна на 2 јуни. На минимум понуда беше 25.000 $. Ручекот ќе се одржи во Њујорк steakhouse Смит & Wollensky.
Поврзани со: Ворен Бафет е нахакан … врз жените
Приходот од аукцијата одат во Сан Франциско добротворна Glide. Во својата 50 година, планирам бега голем број на борба против сиромаштијата и образовни програми. Таа служи речиси 1 милион оброци секоја година на сиромашните и работи на буџет од околу $ 17.000.000 – една четвртина од која доаѓа од владини извори.
Врвот понуда за оваа година на аукцијата беше далеку под минатогодишниот рекорд од 3,5 милиони долари, и тоа беше најмалиот од 2007 година.
“Ние никогаш не знаеме, од година во година, колку ние си оди за да се подигне”, рече GLIDE основач отецот Сесил Вилијамс. “Што и да доаѓа преку, ние тоа го гледаат како подарок што е потребно и дека се дели.”
Бидејќи на аукцијата започна во 2000 година, таа го покрена 15.800.000 $ за организацијата.
За 14 години, Беркшир Хатавеј (BRKA, Fortune 500) извршен директор Бафет аукција исклучување на ручек покана на eBay (eBay, Fortune 500). Победникот, како што е заедничко, предлог анонимно.

EU-Asia