банка стоковните приходи се мистерија

За некои од инвеститорите на банките, стоковите трговски податоци е многу релевантни, навистина. На меѓуверски Центар за корпоративна одговорност (ICCR) претставува 100.000.000.000 $ во вредност од институционални инвеститори, како Фин, на DC пречесниот. Групата отворено повикува на корпорации да се избегне шпекулираат за храна артикли.
Но со обелоденувањата се толку недостасува, ICCR членови како Сестра Нора Неш на сестрите на Свети Францис од Филаделфија имаат малку идеја дали нивните инвестиции во големите банки како Голдман Сакс усогласување со оваа филозофија.
Управувано од определбата да се инвестира во социјално свесни начин, група Финецот има се загрижени за артикли активности на банките од 2008 година, кога Спајк во енергетиката и земјоделски производи предизвика безредија поради храната во Африка. Прашањето е дали трговски активности на банките вештачки се вози до цените на храната.
На превентивен порака од Голдман, испратена пред Сенатот расправа минатата недела на стоковите активности на банките, тврди дека инвестициите на фирмата во физички средства, како што се алуминиум магацини не се вози до цените. Но тоа останува неодговорено многу од прашањата Финецот за она што банката го прави во секторот.
(Голдман пресели во средата да се обрати критика на своите Метро Меѓународниот метали бизнис, најавувајќи дека ќе им понуди на клиентите непосреден пристап до зачуваните алуминиум.)
Во соопштението испратено до Финецот, а подоцна ослободен широко не се осврна на еден од неговите пошироки проблеми: дека никој надвор од самите банки не знае со сигурност колку е голема нивната стоковите трговски оружје се, колку тие трговија, или колку пари тие прават.
“Ние би сакале повеќе откривањето на тоа”, изјави Финецот.
Тој е малку веројатно да се добие својата желба. Додека најголеми банки во земјата се бара да ги открие своите активности во некои потрошувачите кои се соочува бизнисот како што се хипотеки, не постои слична одлука и за нив да го стори тоа за стока страна.
Стока “приходи” фигури пријавен во хартии од вредност и банкарски регулатори може да се разликуваат диво – и не може да се обезбеди точен одраз на големината на бизнисот.
Повеќето банки го пријавите некои броеви, но една од најголемите – Морган Стенли (XETRA: 885.836 – вести) – не се стави еден долар фигура на својата стока приходи во повеќе од една деценија, пријавувањње само за период од една година процентуалната промена на своите хартии од вредност поднесоци. Никој обезбеди цена, плата или бонуси бројки, што го прави невозможно да се погоди во однос на профитабилноста.
“Мислам дека не имате било какви банки кои се правилно откривање на артикли приходи”, рече Џорџ Кузнецов, раководител на истражувањата и анализатор на Коалицијата, еден британски консултантска фирма која вработува повеќе од 100 научници да се изанализира јавноста откривања и спроведат интервјуа за да се процени тргување приходи за инвестициски банки.
Прашањето станува сè повеќе важно како политичари притиснете на банките за повеќе увид во ризиците тие се одвиваат од страна на сопственик метали складишта или закуп танкери со нафта, и како што некои бараат купувачи за нивните физички артикли фарми. Во петокот, JPMorgan (Посети: JPIU.L – вести) изјави дека се продаваат надвор.
“Нивната физичка артикли активности не се сеопфатно или разбирливо пријавени … честопати се закопани во таинствениот регулаторните поднесоци”, изјави сенаторот Sherrod Браун, демократ за Охајо, на рочиштето во минатата недела.
Како што е наведено
Недостатокот на јасност во текот трговски операции веќе долго време е досадно прашање во други клупи, како и, како што девизи и акции. Но сегашната дебата околу тоа дали банките треба да им се дозволи да продолжи со тргување толку активно во суровина пазари има само изострен фокус на оваа област.
Во сума, тоа е големи пари: првите десет глобални банки колективно направени за $ 6000000000 тргување артикли минатата година, по падот од 24 отсто од во 2011 година, според Коалицијата.
Банките се каже дека тие се обезбедување на регулаторите и инвеститорите со сите информации кои им се потребни за да се даде.
“Нашата обелоденувањата се во согласност со сите релевантни барања за известување и да се обезбеди инвеститори со сите материјални информации”, изјави портпаролот на Морган Стенли. Тој рече дека банката обезбедува податоци за главните двигатели на резултатите низ своите три основни бизнис линии, но не се прекине заработувачка на “производ” ниво како стока.
Критичарите велат дека обелоденувањата уште остава многу да се извојува.
“Тие навистина не ни кажува многу”, вели Роберт McCullough, енергетски економист кој помина шест години litigating на пазарот на електрична енергија манипулација случајот против Морган Стенли.
“Ако сакаше проценка на она што нивната позиција беше во електрична енергија во 2001 година, шест години на судски постапки не беше доволно да го добие”, рече тој.
Во однос на финансискиот систем ризици, Банката на федерални резерви, кој го регулира банки, има моќ да го направи на кабинетот посети и барање сетови на податоци од банките на нивните артикли активности. Агенцијата исто така го задржува On-сајт на персоналот на банките кои се посветени на следење на артикли.
Но тоа не е доволно, според некои поранешни испитувачи.
“Има еден софистицираност јазот помеѓу регулаторот и на банката која со нив се регулираат”, изјави Марк Вилијамс, поранешен федерални резерви банка испитувачот и енергија извршната власт, кои сега предава финансии на Универзитетот Бостон.
“Стоката се таму каде што се повеќе софистицирани трансакции се одвиваат”, рече тој.
Y-9C? Бидејќи тие мора да
Една банка поднесување собрани од страна на ФЕД се вика “СР Y-9C.” На детален прашалник бара банките да им кажам на федерални резерви сè, од тоа колку пари се трошат за поштарина до колку пари тие се направи тргување артикли.
Но, бидејќи регулаторните сметководствени правила може да се разликуваат од начинот на кој банките ја пријавуваат своите приходи за инвеститорите, прашалникот на Банката на федерални резерви често може да се има малку наликува на хартии од вредност на банките и Комисијата за хартии поднесоци.
Голдман Сакс, на пример, пријавени само 100 милиони долари во “стока и други” трговски приходи за Банката на федерални резерви во 2012 година. Во посебен поднесување до ДИК, вели банката го направи $ 575,000,000 тргување артикли. Извори од овие индустрии, всушност, клапнат стоковните приходи Голдман поблиску до 1250000000 $ за годината.
Запрашан за различни бројки, портпарол на Голдман Сакс рече: “Ние ги открие фигури во начинот на кој ние се задолжителни Тоа не може да одговара на начинот на кој ние, всушност, се мери ефикасноста на одредени тргување бизниси.”. Тој одби да обезбеди бројка за стоковните на банката тргување приходи.
JPMorgan Chase (Други преку шалтер: JPMSZ – вести) и Ситигруп АД (NYSE: С – вести) обезбедуваат слични стоковите трговски бројки на Банката на федерални резерви и ДИК. Но, како Голдман, двете банки предупредуваат инвеститорите во нивните ДИК поднесоци дека бројките не се целосно претставуваат нивните перформанси, бидејќи тие се исклучат приходите на интерес, “интегрален” дел од тргување приходи.
Некои други банки ги презеле ставот дека нивната стока бизниси се премногу мали за да се спроведат многу внимание.
На Дојче банк и Баркли банка, стоки приходи може да се појави во повремени приходи препис или инвеститор презентација, но ниту една банка открива во поднесоци колку пари тоа го прави тргување во секторот. Во својата 2012 годишниот извештај, Дојче банк едноставно забележува артикли “приходи беа пониски” во споредба со 2011 година. Баркли (Посети: BARC.L – вести) го прави без споменување на перформанси сегментот во својот годишен извештај.
JPMorgan пријавени речиси 2,4 милијарди долари од трговијата со продукти приходи за 2012 година, кој на хартија е повеќе од комбинација Голдман и Морган Стенли. Но, неколку аналитичари велат дека реалните приходи веројатно поблиску до $ 1500000000 цел за оваа година.

EU-Asia