Аустралијски раст успорава у рударству

Изван ресурса сектора, потрошња домаћинстава порасла слабије од очекиваних 0,6 одсто у кварталу. Ту је благи пораст штедње домаћинстава у односу на 10,6 одсто као опрезни потрошачи смање потрошњу.
Економисти у Вестпац рекао је национални рачуни показали аустралијски привреда је изгубила замах током 2012 и у 2013 и даље смањење стопе су потребни да стимулишу активност.
Годишња добит је била 2,5 одсто, што је пад од 3,2 одсто у децембру кварталу и најспорији експанзија од трећег квартала 2011.
Тржишна очекивања била за успон од 0,7 одсто на квартал и 2,7 процената у односу на годину дана.
Цифре подвлаче изазов 12. по величини економија на свету, јер покушава да прелаз од носача ресурса инвестиција која покреће раст у последњих десет година, али се сада приводи крају.
У покушају да подстакне раст у не-рударским деловима привреде Резервна банка Аустралије је снизила референтну каматну стопу за 2 процентна поена од новембра 2011, на рекордно низак ниво од 2,75 одсто. Централна банка је у уторак наговестио да би могло да има простора за даље ублажавање монетарне политике.
Међутим, каматних стопа осетљивим секторима привреде, као што су личне потрошње и изградњу кућа су споро реагује на лакшег монетарне политике, док је индустрија као што су туризам и производњу су наставили да се боре са снагом на аустралијски долар.
Пимцо, највећи обвезница светски фонд, позвала РРА да додатно смањи каматне стопе, рекавши лабавија монетарна политика ће бити потребно да подржи домаћу тражњу као врхови ресурса носача. Он процењује извор инвестиција је био одговоран за 60 одсто економског раста у Аустралији прошле године.
У среду национални рачуни показали извоз је био главни чинилац економског раста, повећање од 1,1 одсто у марту кварталу и 8,1 одсто више него у прошлости, као година великих улагања преведен на повећање извоза и производње.
Раст је вођен растом извоза руде гвожђа и угља као ресурса великим компанијама као што су БХП Биллитон, Рио Тинто и Фортесцуе Металс појачали производњу. То се такође одражава у подацима који су показали 1,5 одсто у рударском производње у овом кварталу.
Међутим, раст извоза је делимично компензовано оштрим падом рударства инвестиција што је допринело паду 4,3 одсто у нове пословне инвестиције. Велике ресурса компаније су под притиском акционара да ниже потрошње на новим пројектима због неизвесне прогнозе за цена сировина, као кинеска привреда транзиције
Успоравање у рударском сектору додатно је истакнут од стране 11,2 одсто пада у минералима и петролеума потрошње у кварталу и 5,7 одсто слајд у грађевински инжењеринг, који доминирају велики ресурс пројектима.
“Потражња је значајно испод тренда, уз домаће потрошње уговарања На основу тога сам, потражња је свакако потребна подршка.. То потврђује наш став да у средњем року готовине стопа ће морати да падне даље, на крају достиже 2 одсто од на крају првог квартала 2014. ”
Укупне домаће тражње смањен за 0,3 одсто у кварталу – најслабији резултат од 2009 – због оштрог пада инвестиција у пословном и стамбеном тржишту умору.
Раст извоза томова помогао подршку аустралијске привреде у првом кварталу 2013, али као успорен раст рударске компаније смањиле потрошњу и инвестиције.
Подаци које је објавила Аустралијски статистички биро у среду показала бруто домаћи производ порастао је за слабији од очекиваног 0,6 одсто у три месеца до марта односу на претходни квартал.

EU-Asia