Австралиската раст забавува со рударството

Надвор од ресурс сектор, домаќинство трошоци се зголемени за послаб отколку што се очекуваше 0,6 отсто во првото тримесечје. Имаше, исто така, мало зголемување на штедењето на домаќинствата сооднос на 10,6 отсто, како претпазлив потрошувачите намали за трошење.
На економистите на Вестпак, рече рече на националните сметки покажа на австралиската економија го загуби моментумот во текот на 2012 и во 2013 година и понатаму намалувања на стапката беа потребни за да се стимулира активност.
Годишната добивка изнесуваше 2,5 отсто, што е намалување од 3,2 отсто во првото тримесечје од декември и најспоро експанзија од третиот квартал на 2011 година.
Пазарните очекувања беа за пораст од 0,7 отсто на четвртина и 2,7 отсто во текот на годината.
На бројки истакне предизвик се соочуваат со 12-ти по големина економија во светот, како што се обидува да транзиција од ресурсот инвестициски бум, кој го напојува раст во изминатата деценија, но сега доаѓа до крајот.
Во обид да се стимулира растот во не-рударски делови од економијата на Резервната Банка на Австралија го намали својот референтната каматна стапка од 2 процентни поени од ноември 2011 до рекордно ниско ниво од 2,75 отсто. Централната банка најави во вторникот дека може да има простор за дополнително монетарната олеснување.
Сепак, каматната стапка чувствителни сектори на економијата, како што се потрошувачка и изградба на куќи се бавно да се одговори на полесно монетарната политика, додека индустрии како што се туризмот и производството продолжија да се борат со силата на австралиски долар.
Pimco, најголемиот светски врска фонд, ги повика на банката да ги намали каматните стапки понатаму, велејќи полабава монетарна политика ќе бидат потребни за поддршка на домашната побарувачка како ресурс бум врвови. Се проценува ресурси инвестиција е одговорен за 60 отсто од економскиот раст на Австралија минатата година.
Националните сметки во средата покажа извозот беа главната придонесувач на економски раст, зголемување од 1,1 отсто во првото тримесечје од март и 8,1 отсто во текот на изминатите како години на големи инвестиции преведени на повисокиот извоз и производство.
Раст беше поттикнат од зголемениот извоз на железна руда и јаглен како голем ресурс компании како што се Релевантноста, Rio Tinto и Фортескју, човекот Метали ramped до производство. Ова беше, исто така, се рефлектираат во личности кои покажале 1,5 отсто пораст во рударството излез во четвртина.
Сепак, порастот на извозот беше делумно надомести со остар пад во рударството инвестиција која придонесе за 4,3 отсто пад во нови приватни бизнис инвестиции. Голем ресурс компании се под притисок од акционерите да ги намалат трошењето за нови проекти, бидејќи на неизвесна перспектива за цените на стоките како кинеската економија транзиции
На застој во рударскиот сектор беше дополнително нагласени од страна на 11,2 отсто пад на минерали и нафтени истражувања трошење во четврт и 5,7 отсто слајд во областа на инженерството изградба, кој е доминирана од страна на големите ресурс проекти.
“Побарувачката е материјално подолу тренд, со домашни расходи договорниот. Врз таа основа сам, побарувачката е, секако, имаат потреба од поддршка. Тоа го зајакнува нашиот став дека на среден рок на готовина стапка ќе мора да падне уште повеќе, во крајна линија се еднакви на 2 проценти до крајот на првиот квартал на 2014 година. ”
Вкупната домашна побарувачка се намали за 0,3 отсто во првото тримесечје – најслаб резултат од 2009 година – поради остар пад во бизнисот инвестиции и замрената пазарот на домување.
А пораст на извозот тома помогна поддршка на австралиската економија во првиот квартал од 2013 година, но раст забави како рударски компании ги намалија трошоците и инвестициите.
Бројките објавени од Австралиското биро за статистика во средата покажа бруто-домашниот производ порасна за послаб отколку што се очекуваше 0,6 отсто во трите месеци до март од претходниот квартал.

EU-Asia