Κακή δεδομένα αυξήσει την Κίνα φοβάται την ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου Xi Jinping, ο πρόεδρος της Κίνας, δήλωσε υπάλληλοι δεν πρέπει να αξιολογείται αποκλειστικά με τις επιδόσεις τους στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και ότι μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί για τα επιτεύγματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος.
Αλλά σε ξεχωριστές παρατηρήσεις, Li Keqiang, πρωθυπουργός της Κίνας, δήλωσε ότι η χώρα “έχει τις προϋποθέσεις και την ικανότητα” να χτυπήσει τους στόχους ανάπτυξής της.
Το επίσημο δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών υποχώρησε στο 50,1 τον περασμένο μήνα από 50,8 το Μάιο. Ήταν το χαμηλότερο ανάγνωση σε τέσσερις μήνες και μόλις λίγο πάνω από τις προσδοκίες.
Στην εμβάπτιση προς τη γραμμή 50, η οποία οριοθετεί την επέκταση από τη συρρίκνωση του PMI, το αποτέλεσμα της έρευνας σημαίνει ότι κινεζικά εργοστάσια έχουν σχεδόν σταματήσει να αυξάνεται, ζυγίζεται κάτω από τα χαμηλά της εγχώριας ζήτησης.
Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν μια ξεχωριστή PMI δημοσιεύεται από την HSBC που είναι πιο σταθμισμένη για τις μικρότερες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα από την επίσημη έρευνα, η οποία επικεντρώνεται σε κρατικές εταιρείες. Η HSBC PMI υποχώρησε στο 48,2 τον Ιούνιο, εννέα μήνες σε χαμηλά επίπεδα.
“Όσον αφορά το μέγεθος της παρακμής, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση κατά το παρελθόν έτος,” δήλωσε ο Ding Shuang, οικονομολόγος της Citi. “Αυτή είναι μια εικόνα της χαμηλής ζήτησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.”
Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε σε 7,7 τοις εκατό αύξηση από έτος σε έτος κατά το πρώτο τρίμηνο, από 7,9 τοις εκατό κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση κατά το δεύτερο τρίμηνο και η συνεχιζόμενη άλεσμα προς την επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά το υπόλοιπο του έτους.
Η κινεζική κυβέρνηση στοχεύει σε 7,5 τοις εκατό αύξηση το τρέχον έτος. Οι αναλυτές της Goldman Sachs στην HSBC είχαν προβλέψει ότι η Κίνα θα βουτιά κάτω από το στόχο. Θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα έχει χάσει ετήσιο στόχο αύξησης της από την ασιατική οικονομική κρίση πριν από 15 χρόνια.
Η αναιμική δεδομένων έρχεται στα τακούνια της ρευστότητας που έπληξε την κινεζική χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οδηγώντας τα διατραπεζικά επιτόκια σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, και οδηγεί σε στιγμιαίο πάγωμα της πιστωτικής αγοράς της χώρας.
Επειδή χρειάζεται χρόνος για οικονομικές τάσεις που πρέπει να διαβιβάζονται στην ευρύτερη οικονομία, οι επιπτώσεις της κρίση ρευστότητας θα αρχίσουμε πραγματικά να δείξει τον Ιούλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και χειρότερα.
Αδυναμία έγινε αισθητή σε όλους τους τομείς στην επίσημη Ιούνιο PMI. Ο επιμέρους δείκτης για τις νέες παραγγελίες μειώθηκαν στο 50,4 από 51,8, ενώ η παραγωγή υπο-δείκτης υποχώρησε στο 52,0 από 53,3. Πιο ανησυχητικό για την κυβέρνηση, η απασχόληση υπο-δείκτης παρέμεινε κατάθλιψη σε 48,7, μπορντούρα κάτω από 48,8, μια ένδειξη ότι τα εργοστάσια περικόπτουν θέσεις εργασίας.
Δεδομένου ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συσσωρεύεται ασθενέστερης ανάπτυξης, ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι κατά πόσον νέους ηγέτες της χώρας θα ανεχθεί την επιβράδυνση ή, όπως και οι προκάτοχοί τους, προσπαθούν να αναπτύξουν μέτρα τόνωσης για να αντιστραφεί η τάση.
Μέχρι στιγμής έχουν δείξει αυτοσυγκράτηση και έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κατευθύνουν την κινεζική οικονομία σε μια πιο αργή, πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης μετά την τελευταία δεκαετία, στην οποία κατά μέσο όρο 10 τοις εκατό της ανάπτυξης, αλλά και συσσωρευμένα προβλήματα από το χρέος για τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
Μεταποιητικό τομέα της Κίνας υποχώρησε απότομα τον Ιούνιο, μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας έχει ενισχυθεί, καθώς η κυβέρνηση απέφυγε την τόνωση της νωθρή οικονομία.

EU-Asia