Κίνα φαντάσματα πιστωτική στενότητα αγορές

Αλλά με 10 τρισεκατομμύρια γουάν παρατάθηκε μέχρι το τέλος του Μαΐου, η οποία συνεπάγεται μια απότομη πτώση στις νέες πιστώσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο.
“Η επιβράδυνση πιστωτικής θα δημιουργήσει ένα επιπλέον τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία έχει επιβραδύνεται σταθερά από τις αρχές του 2010,” είπε ο Fitch.
Η κεντρική τράπεζα δεν έχει σχολιάσει αυτή την εβδομάδα, αλλά η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διατηρήσει μια συνετή νομισματική πολιτική για τον περιορισμό νέων πιστώσεων για την παράνομη κατασκευή έργων σε βιομηχανίες με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
Και όπως φαίνεται αυτή την εβδομάδα, οι ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να κουδουνίστρα επενδυτές πάνω από όλα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία διατηρεί αυστηρό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, έχει λάβει σκληρή γραμμή με την κινεζική δανειστές. Αρνήθηκε να εισφέρει μετρητά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρά ύψη βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού και την απόδειξη ότι η οικονομία επιβραδύνεται.
Η ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε στο 7,8% το περασμένο έτος. Ο στόχος της κυβέρνησης για το τρέχον έτος είναι 7,5%. Όμως, ο κίνδυνος της απογοήτευσης αυξάνεται και μαζί της οι προοπτικές ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
HSBC, η οποία έκοψε την Κίνα τις προβλέψεις της στο 7,4% αυτή την εβδομάδα, είπε ότι πίστευε Πεκίνο δεν θα δράσει για την τόνωση της οικονομίας, εκτός αν η ανάπτυξη ήταν με κατεύθυνση προς 7%.
Στην προσπάθειά της να ελέγξει ραγδαία οι τιμές των ακινήτων και ένα κεφάλι από μια πιστωτική φούσκα, η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταλήξει προκαλώντας μια πιστωτική κρίση και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης περισσότερο από το αναμενόμενο.
Με την Federal Reserve ενδέχεται να ξεκινήσει εκκαθάρισης κάτω αγοράς ομολόγων του προγράμματος πριν από το τέλος του έτους, οι αναλυτές της Nomura πιστεύουν ότι η Κίνα παίρνει μια στάση τώρα να αποφύγει την παράδοση δύο κρίσεις ταυτόχρονα.
Οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προειδοποίησε τον Απρίλιο σχετικά με υπερβολικά επίπεδα χρέους, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπολογίζεται ότι η πιστωτική επέκταση θα ανέλθει συνολικά σε 18 τρισεκατομμύρια γουάν ($ 2900000000000) του τρέχοντος έτους, σε επίπεδο παρόμοιο με το 2011 και το 2012, αν οι αρχές διατηρήσει τη σημερινή τους στάση.
Ο ρυθμός με τον οποίο οι κινεζικές τράπεζες δανείζουν η μία στην άλλη τη διάρκεια της νύχτας έπληξε ένα ρεκόρ πάνω από 13% αυτή την εβδομάδα πριν από την πτώση στο 8,5% την Παρασκευή. Ένα άλλο βασικό μέτρο των μετρητών στο τραπεζικό σύστημα – το 7 ημερών “επιτόκιο των συμφωνιών επαναγοράς” – χτύπησε 25% την Πέμπτη, πριν μειωθεί απότομα την Παρασκευή.
Υπήρχαν κάποια δημοσιεύματα την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα έχει λάβει μέτρα για να διευκολύνει το δανεισμό αλλά τα ποσοστά παραμένουν τρόπο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Εξηγήσεις για την κρίσιμη στιγμή μετρητών διαφέρουν. Αλλά η Κίνα παρατηρητές συμφωνούν ότι η σκληρή γραμμή κεντρική τράπεζα της χώρας αντανακλά την επιθυμία του Πεκίνου να θέσει τη μεταρρύθμιση πριν από την ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέτρια δανεισμού για να φυτρώσει “σκιώδες τραπεζικό σύστημα” του τομέα.
«Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες ενέργειες από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αντανακλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό χρηματοοικονομικούς κινδύνους», δήλωσε ο οικονομολόγος της Nomura Zhiwei Zhang.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο μήνα μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα σε 7,75%, εγείροντας ανησυχίες για την ταχεία επέκταση των πιστώσεων και την αμφισβήτηση της ποιότητας των δανειοληπτών και την ικανότητά τους για την αποπληρωμή των δανείων.
Σχετικά: Το χρέος της Κίνας: μια κρίση στα σκαριά;
Οι αναλυτές ανησυχούν ότι οι νέες δανεισμού δεν μεταφράζεται σε ανάπτυξη και κυριαρχείται όλο και περισσότερο από την άναρχη φορείς όπως εταιρείες εμπιστεύονται, οι έμποροι χρεογράφων και υπόγεια φορείς που απαρτίζουν το σκιώδες τραπεζικό σύστημα.
Ο κίνδυνος ότι η κρίσιμη στιγμή μετρητών θα προκαλέσει μια πλήρη άνθηση οικονομική κρίση είναι λεπτή, δεδομένων των τεράστιων πόρων της κινεζικής κυβέρνησης. Ωστόσο, τα εταιρικά κέρδη θα υποφέρουν αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, και ορισμένες εταιρείες θα μπορούσαν να χρεωκοπήσουν.
«Πιστεύουμε ότι οι αγορές θα ανησυχούν για την επιβράδυνση, αλλά χρειάζονται χρόνο για να πάρει ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές για τη μεταρρύθμιση», σημείωσε HSBC στρατηγοί Garry Evans και Herald van der Linde, υποβαθμίζοντας κινεζικές μετοχές σε neutral από υπερβολικό βάρος.
Ο Shanghai Composite και το Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε δύο περίπου 0,5% σε σχέση με την Παρασκευή και έχασαν 8,6% και 10,6%, αντίστοιχα, από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με κέρδη της τάξης του 11% για τα αποθέματα των ΗΠΑ.

EU-Asia