Κίνα κινείται για να δώσει ώθηση στην οικονομία

Ανακοινώνοντας τις μεταρρυθμίσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε ότι η ελληνική οικονομία ήταν λογικό σχήμα, αλλά ότι έπρεπε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την “σταθεροποίηση της ανάπτυξης”.
Μια μέρα νωρίτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε θεσπίσει την απαγόρευση για την κατασκευή όλων των νέων κτηρίων της κυβέρνησης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η απαγόρευση ήταν το τελευταίο βήμα σε μια εκστρατεία με Xi Jinping, ο πρόεδρος της Κίνας, να χαλιναγωγήσουν επιδεικτικό δαπάνες από αξιωματούχους του Κομμουνιστικού κόμματος, μια σημαντική πηγή της δημόσιας δυσαρέσκειας.
Αλλά ήταν επίσης ένα σημάδι για το πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευθύνει το δημόσιο χρήμα προς τις περισσότερο παραγωγικές άκρα καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολύ περιορισμένα κεφάλαια και τους πόρους μας για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων,” το κράτος Συμβούλιο είπε.
Τρίτον, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει περισσότερα κανάλια χρηματοδότησης για να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να εκπληρώσει τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της σιδηροδρομικής. Περισσότερα ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και τα νέα προϊόντα ομόλογο θα εκδοθεί.
“Μπορείτε να καλέσετε αυτό μια μίνι-ερέθισμα. Είναι αρκετά μικρό, αλλά είναι στην πλευρά της προσφοράς, και αυτό είναι πιο αποτελεσματική”, δήλωσε ο Lu Ting, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch
Η δέσμη μέτρων πολιτικής που ακολουθείται ακόμη περισσότερες αποδείξεις της εμβάθυνσης της ύφεσης της Κίνας. Μια προκαταρκτική έρευνα για τον μεταποιητικό τομέα της χώρας, τον Ιούλιο, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι ήλπιζε να “αφυπνίσει την ενέργεια της αγοράς».
Ανακοίνωσε ένα τρίπτυχο. Πρώτον, έχει προσωρινά διαλυθεί όλα προστιθέμενης αξίας και λειτουργίας των φόρων για τις επιχειρήσεις με τις μηνιαίες πωλήσεις των λιγότερο από RMB20, 000 ($ 3.250). Ανέφερε ότι οι φορολογικές περικοπές, που θα τεθεί σε ισχύ κατά την έναρξη της Αύγουστο, θα βοηθήσει περισσότερο από 6m επιχειρήσεις που απασχολούν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους
Δεύτερον, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και τη μείωση του διοικητικού κόστους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Μεταξύ των διαφόρων κινήσεων, είπε ότι θα ακυρώσει προσωρινά τέλη επιθεώρησης για τις εξαγωγές αγαθών και τον εξορθολογισμό των τελωνειακών ελέγχων των μεταποιημένων αγαθών.
Κινεζική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 7,5 τοις εκατό αύξηση από έτος σε έτος κατά το δεύτερο τρίμηνο και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα αποδυναμώσει περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους. Όμως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα Li Keqiang, ο πρωθυπουργός, κατέστησε σαφές ότι ο επίσημος στόχος ανάπτυξης για το έτος παρέμεινε στο 7,5 τοις εκατό, τα σχόλια που ορισμένοι παρατηρητές ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να παρέμβει για να βγάλει την οικονομία από funk της.
Η Κίνα έχει παρουσιάσει μέτρα για την τόνωση υποτονική οικονομία της, στην ισχυρότερη ένδειξη της ανησυχίας της ηγεσίας για την επιβράδυνση και μία που υπογραμμίζει, επίσης, μια αλλαγή στην προσέγγιση του Πεκίνου για τη διαχείριση της οικονομίας της.
Το «μίνι ερέθισμα», αν και περιορισμένη σε μέγεθος, θα μπορούσε να σημάνει περισσότερες κινήσεις πολιτικής για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση θα καταργήσει τους φόρους για τις μικρές επιχειρήσεις, μείωση του κόστους για τους εξαγωγείς και line up κονδύλια για την κατασκευή των σιδηροδρόμων.
Σε αντίθεση με το 2008, όταν η Κίνα αναπτυχθεί ένα γιγάντιο πακέτο κινήτρων για να αποκρούσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, χρησιμοποιεί αντί για μια σειρά από στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τη δύναμη της κυβέρνησης και να γίνει περισσότερο χώρο για να λειτουργήσει.

EU-Asia