Διακοπές στη Σομαλία, ο καθένας;

Bashir Osman κινείται βιαστικά σε μια λευκή αμμώδη παραλία, δίνοντας οδηγίες σε έναν οδηγό λειτουργεί μια μπουλντόζα. Κοντά σε αυτά, ένα μεγάλο φορτηγό διαπεραίωση μακριά σωρούς από πέτρες, ανοίγοντας μια ηλιόλουστη παραλία που βρέχεται από τα καταγάλανα νερά του Ινδικού Ωκεανού.

Οι εργασίες εδώ είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως Osman πιέζει μπροστά με το νέο του project πολλών εκατομμυρίων δολαρίων: να χτίσει ένα πολυτελές θέρετρο στην παραλία στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της πόλεμο στη Σομαλία.
“Ήξερα μία μέρα που Μογκαντίσου θα γίνει την ειρήνη και θα πάρει τη σταθερότητα», λέει ο Osman, ο οποίος κατέχει ήδη δύο ξενοδοχεία στην πόλη. “Αυτός είναι ο λόγος που άρχισα να αγοράσει τη γη.”
Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια βίας, Σομαλία κινήθηκε ένα βήμα πιο κοντά στην σταθερότητα περασμένο Σεπτέμβριο μετά από να πάρει πρώτος πρόεδρος της εξελέγη στο έδαφος στο σπίτι εδώ και δεκαετίες.
“Αν πάτε στο Μογκαντίσου η κατασκευή είναι πολύ, πολύ ανθεί», λέει ο Οσμάν. “Αυτό είναι το σύμβολο της ειρήνης», προσθέτει. “Ειδικά οι άνθρωποι που επέστρεψαν από την Αμερική και την Ευρώπη, αρχίζουν να ανοίγουν τις νέες επιχειρήσεις.”
Παρόλο που η ασφάλεια εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα, το Μογκαντίσου έχει βιώνει μια οικονομική αναγέννηση κατά τους τελευταίους μήνες, η οποία ενισχύθηκε από τα μέλη της διασποράς που επιστρέφουν σπίτι για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς και τις προσπάθειες των τοπικών επιχειρηματιών που δεν έφυγε ποτέ.
Osman, ο οποίος έμεινε στη Σομαλία σε όλη τη διαμάχη της, ελπίζει νέα εξέλιξη του θα προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό. Λέει ότι αυτός είναι ήδη είχε αμερικανικά και βρετανικά επισκέπτες που διαμένουν σε ξενοδοχεία του.
Και τώρα, η ελπίδα είναι η σταδιακή επιστροφή σε τμήματα της Ανατολικής Αφρικής χώρα.
Αναπτυσσόμενη οικονομία του Μογκαντίσου εκδηλώνεται όχι μόνο στην αγορά ακινήτων και στον ξενοδοχειακό τομέα. Οι τηλεπικοινωνίες είναι επίσης σε άνοδο, ενώ η αεροπορική βιομηχανία εξαπλώνεται τα φτερά του πάρα πολύ, με περίπου 15 καθημερινές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
“Έχουμε έξι διαφορετικές διαδρομές και ουσιαστικά επόμενο θα είναι οκτώ,” λέει ο Οσμάν Αμπντουλάχ, ένας νεαρός Σομαλίας επιχειρηματίας που δημιούργησε την ήμερα αεροπορική εταιρεία Express. “Υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες που σχεδιάζουν να (έρχονται σε αυτή) τη χώρα και ελπίζοντας να (έχει) ένα κομβικό σημείο εδώ.”
Abdullahi παραδέχεται ότι αφήνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να αρχίσει τις δραστηριότητές του ήταν ένα “100% τεράστιο κίνδυνο.”
Και παρά το μακρύ κατάλογο των προκλήσεων, Μογκαντίσου επιχειρηματίες όπως Osman είναι αισιόδοξοι για ένα καλύτερο μέλλον.
Αλλά σομαλικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν καταφέρει να προδικάσει πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας και έχουν συλλάβει μερικά από τα Al-Shabaab συνεταιρισμοί κρύβονται ανάμεσα πληθυσμού της πρωτεύουσας.
«Η κατάσταση είναι γενικά καλή αυτή τη στιγμή – οι δυνάμεις ασφαλείας να ελέγχουν πολύ καλά», δήλωσε ο Ondoga. “Εδώ στην πόλη τώρα, τα μεγάλα όπλα είναι ήσυχα, οι δρόμοι lit, πολλοί (στην) της διασποράς επιστρέφουν, νέα κατασκευή είναι σε εξέλιξη, των επιχειρήσεων ανθεί», είπε.

Τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί από εδώ έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Και ενώ το σύστημα απέχει πολύ από το τέλειο, το εισόδημα είναι ζωτικής σημασίας για τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση της πόλης, των οποίων η βασική υποδομή έχει κατακερματιστεί από τον πόλεμο.
Επί του παρόντος, η οικονομία της Σομαλίας υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση από τις κυβερνήσεις των χορηγών, ενώ το σχετικά ήσυχο περιβάλλον των επιχειρήσεων είναι επάνω από την αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία Αφρικής (AMISOM).
Οι δυνάμεις ασφαλείας πιέζεται της Αλ Κάιντα που συνδέονται με ισλαμική μαχητική ομάδα Al-Shabaab από Μογκαντίσου, αλλά οι αντάρτες εξακολουθούν να παραμονεύουν και περιοδικά ξεκινήσει τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ταξιάρχου Μιχαήλ Ondoga, της AMISOM, δήλωσε στο CNN πρόσφατα ότι αν Αλ-Σαμπάαμπ ήταν “σε μεγάλο βαθμό νίκησε” στο Μογκαντίσου, υπήρχαν ακόμη ζητήματα με τα μέλη της “τήξης στον πληθυσμό» και εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο μέγεθος της πόλης για να κρυφτεί.

Λέει ότι όταν επέστρεψε πίσω στη Σομαλία, ήταν πολύ επικίνδυνο ακόμη και να οδηγήσουν στο Μογκαντίσου. “Η εικόνα έχει ήδη φύγει. Είναι μια διαφορετική εικόνα σήμερα», λέει.
Αυτή η νέα εικόνα μπορεί επίσης να δει στο λιμάνι του Μογκαντίσου – βασικό εθνικό περιουσιακό στοιχείο της Σομαλίας – όπου τρίξιμο γερανοί ανύψωσης εμπορευμάτων από τα εμπορικά πλοία και σκάφη που ευθυγραμμίζουν το λιμάνι. Το ευρύ φάσμα των εισαγόμενα υλικά κατασκευής, είδη οικιακής χρήσης και τα τρόφιμα στη συνέχεια φορτώνονται σε σειρές αναμονής φορτηγών.

“Περισσότερα από 20 τουρίστες ήρθαν,” λέει. «Κάποιοι από αυτούς ήρθαν με την οικογένειά τους για να δείξουν τη Σομαλία, ιδιαίτερα Μογκαντίσου», προσθέτει ο Οσμάν. “Και πραγματικά, όταν πήγαν πίσω, ήταν τόσο ενθουσιασμένος όταν είδε πόσο Μογκαντίσου μοιάζει, πόσο όμορφη πόλη έχουμε, πόσο όμορφη παραλία που έχουμε και αυτό είναι που θέλουμε να τους δείξουμε ξανά και ξανά.”
Νέο φιλόδοξο Osman τα έργα αποτελούν μέρος ενός αυξανόμενη οικοδομική δραστηριότητα που αναδιαμορφώνει πολλές από τις γειτονιές του βλήματος που μαστίζονται από το Μογκαντίσου.

EU-Asia