Βόρεια Κορέα επιδιώκει επανεκκίνηση βιομηχανική ζώνη

Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, επίσης, “ανθρωπιστικά θέματα”, όπως “η επανένωση των χωρισμένων οικογενειών και των συγγενών τους.”
Η Βόρεια Κορέα πρόταση δεν έδωσε, ωστόσο, αναφέρουν τίποτα για αμφιλεγόμενες πυρηνικές και πυραυλικές του Βορρά προγράμματα, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των εντάσεων γύρω από τη Βόρεια Κορέα.
Εκτίμησε ότι «ο τόπος των συνομιλιών και την ημερομηνία έναρξης τους μπορεί να ρυθμιστεί με την ευκολία της νότιας πλευράς.”
Νότια Κορέα αντέδρασε γρήγορα και θετικά στην προσφορά, σημειώνοντας ότι ήταν “συνεχώς” αναζητούν συνομιλίες για Kaesong δεδομένου ότι η North θα κλείσει. Ενοποίηση του Νότου υπουργός, Ryoo Kihl-jae, πρότεινε οι δύο πλευρές κρατούν σε υπουργικό επίπεδο συνομιλίες στη Σεούλ, την Τετάρτη.
Την Παρασκευή το πρωί, η Βόρεια εξέφρασε την εκτίμησή του για την απάντηση του Νότου. Είπε ότι πιστεύει ότι “εργάζονται επαφής» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι απαραίτητη πριν υπουργικές συναντήσεις, προτείνοντας ότι η χαμηλότερου επιπέδου συνάντηση πραγματοποιείται στο Kaesong την Κυριακή.
Επίσης είπε ότι θα ικανοποιήσει ένα αίτημα από το Νότο να ανοίξει εκ νέου την Παρασκευή του Ερυθρού Σταυρού κανάλι συνδέσμων στην περιοχή των συνόρων της Panmunjom, μια σημαντική γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ότι η Βόρεια αποκοπεί καθώς οι εντάσεις ξέσπασε νωρίτερα αυτό το χρόνο.
Της Νότιας Κορέας υπαλλήλων δεν ανταποκρίνονται άμεσα σε δήλωση τελευταίες του Βορρά Παρασκευή.
Η πετάσματος συγκρότημα Kaesong είναι ένα από τα κύρια θύματα της πρόσφατης περιόδου φλογερό απειλές και προκλητικές κινήσεις από τη Βόρεια Κορέα.
Στις αρχές Απριλίου, το καθεστώς του Kim Jong Un ξεκίνησε κλείδωμα Νοτιοκορεάτες από την είσοδο του συγκροτήματος παραγωγής, η οποία βρίσκεται στην πλευρά του Βορρά από την βαριά οχυρωμένη σύνορα και τα σπίτια των εργασιών πάνω από 120 εταιρείες της Νότιας Κορέας.
Πιονγκγιάνγκ στη συνέχεια έβγαλε το πάνω από 50.000 Βορειοκορεάτες που εργάζονται στα εργοστάσια της ζώνης, λέγοντας ότι ήταν προσωρινή αναστολή δραστηριότητας εκεί. Η τελευταία Κορεάτες Νότια στη ζώνη άφησε την τελευταία του μήνα.
Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να σταματήσει τις δραστηριότητές έκπληξη ορισμένοι παρατηρητές, δεδομένου ότι Kaesong θεωρήθηκε μια σημαντική πηγή εσόδων σε σκληρό νόμισμα για το καθεστώς του Kim Jong Un του.
Η πρόταση για συνομιλίες σχετικά με το συγκρότημα δηλώνει ότι “ίσως το κόστος του κλεισίματος της Kaesong είναι μεγαλύτερη από ό, τι είχε προβλεφθεί”, δήλωσε ο Daniel Pinkston, ένας ανώτερος αναλυτής για το International Crisis Group καλύπτει Βορειοανατολική Ασία.
Η δήλωση του Βορρά Πέμπτη πρότεινε επίσης ότι οι δυνητικοί συνομιλίες καλύπτουν άλλα θέματα εκτός από το συγκρότημα Kaesong. Ανέφερε τη δυνατότητα συνέχισης των διασυνοριακών εκδρομές στο Όρος Kumgang, της Βόρειας Κορέας θέρετρο όπου ένα νοτιοκορεατικό τουριστικό πυροβολήθηκε από βορειοκορεάτες στρατιώτες το 2008, αφού υποτίθεται ότι το περπάτημα σε μια εκτός ορίων περιοχής.
Απειλητική ρητορική του Βορρά εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας χτυπήσει σε πίσσα πυρετό το Μάρτιο και τον Απρίλιο, μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε τον Μάρτιο για να χαστούκι αυστηρότερες κυρώσεις κατά του καθεστώτος και μέσα σε ΗΠΑ-Νότιας Κορέας στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. Οι κυρώσεις του ΟΗΕ ήταν σε απάντηση σε τρίτες υπόγεια πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.
Οι ΗΠΑ-Νότιας Κορέας στρατιωτικές ασκήσεις από τότε έχουν τελειώσει, και Πιονγιάνγκ αποδυναμώνει τη συχνότητα και την ένταση των απειλών της.
Η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας δείχνει ότι ήταν πρόθυμος να «πάει στο χείλος του γκρεμού και να προσπαθήσουμε να κουδουνίστρα” νέα
Η Βόρεια έσπασε το αδιέξοδο μεταξύ των δύο πλευρών πάνω από τη ζώνη Kaesong Industrial – ένα σημαντικό σύμβολο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπου Πιονγκγιάνγκ σταματήσει δραστηριότητα τον Απρίλιο του – να προβεί σε πρόταση την Πέμπτη για συνομιλίες.
Μετά τη συμφωνία επί της αρχής για τη διεξαγωγή συνομιλιών για επαναλειτουργία κοινή βιομηχανικό συγκρότημα τους, τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα παζάρια για την ημερομηνία και την ώρα των δυνητικών συναντήσεων.
Οι προτεινόμενες συνομιλίες αποτελούν τη σαφέστερη ένδειξη ακόμα μιας βελτίωσης στα σοβαρά τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά από τη Βόρεια Κορέα συμψηφίσει μήνες ανησυχητική εντάσεων με ένα μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευση πυραύλου το Δεκέμβριο ακολουθείται από μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο.

EU-Asia