Βραζιλιάνοι αγωνιστεί πάνω από τα απόβλητα της κυβέρνησης

Αν και επαίνεσε τις μεγάλο βαθμό ειρηνικές διαμαρτυρίες, Rousseff είπε ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ως «απομονωμένη και μικρές πράξεις βίας» πρέπει να αντιμετωπιστεί “με σθένος”.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι αναγνωρίζουν την ελευθερία του διαδηλωτής της έκφρασης, αλλά και ότι υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου μήνυμα από τους διαδηλωτές.
Η επένδυση της χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει τα χρήματα για την υγεία και τα δημόσια έργα μεταφοράς που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις ανησυχίες των διαδηλωτών, ο υφυπουργός Αθλητισμού Luis Fernandes είπε.
“Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα αντιφατικές μεταξύ διοργανώνει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και η επένδυση στην υγεία και την εκπαίδευση», είπε.
Είσαι εκεί; Μοιραστείτε φωτογραφίες ή βίντεο, αλλά και να μείνουν ασφαλείς
Οι διαδηλώσεις που οργανώνονται κυρίως από φοιτητές και μια ομάδα που ονομάζεται το Κίνημα Ελεύθερου Fare, που θέλει τα μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι δωρεάν.
Οι διαδηλώσεις ακολουθούν μια εβδομάδα των μικρότερων διαδηλώσεων που ξεκίνησε ως απάντηση στα σχέδια για την αύξηση των ναύλων για το δημόσιο σύστημα μεταφοράς της Βραζιλίας, 3 με 3,20 ρεάλ ($ 1,38 σε $ 1,47), αλλά έχουν επεκταθεί σε ευρύτερες διαμαρτυρίες για οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που μαστίζει τη χώρα.
Οι διαδηλωτές λένε ότι είναι θυμωμένοι με, μεταξύ άλλων, αποφάσεις της κυβέρνησης να δαπανήσει χρήματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλα έργα που αντί να βελτιώνουν την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και άλλα κοινωνικά προγράμματα.
Βραζιλία χτίζει γήπεδα και ανανέωση των υποδομών της πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, γεγονότα που θα θέσει την εστίασή του κόσμου σχετικά με την Λατινική Αμερική έθνος των 201 εκατ. ανθρώπων.
Αστυνομία επί το πλείστον στάθηκε πίσω, αλλά απέκρουσε όσους προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο της κυβέρνησης από bashing τα παράθυρα με τα εμπόδια της αστυνομίας.
Βραζιλιάνοι λένε ότι είναι θυμωμένοι με υψηλούς φόρους, η διαφθορά, και πλούσιο δαπάνες για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο τουρνουά ποδοσφαίρου, μεταξύ άλλων καταγγελιών. Διαμαρτυρίες τη Δευτέρα ήταν η μεγαλύτερη στη χώρα τουλάχιστον 20 χρόνια.
Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε την Τρίτη το μήνυμά τους ήταν να ακουστεί.
“Το άμεσο μήνυμα από τους δρόμους είναι για περισσότερο πολίτη, καλύτερα σχολεία, καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερη υγεία, για την άμεση συμμετοχή», είπε σε ένα εθνικό τηλεοπτικό διάγγελμα. “Η κυβέρνησή μου προσπαθεί και να δεσμευτεί για την κοινωνική αλλαγή.”
Η αίσθηση μεταξύ των διαδηλωτών είναι ότι πληρώνουν σε ένα σύστημα που δεν τους δίνει πίσω αρκετά σε αντάλλαγμα.
“Είναι όλα σχετικά με τις εθνικές προτεραιότητες,” δήλωσε ο Φερνάντο Jones, ένας iReporter CNN που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Θέλουμε την υγεία, θέλουμε εκπαίδευση.”
Βραζιλιάνοι όπως ο ίδιος βρίσκουν αναρωτιούνται πώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους φόρους τους για τους πολίτες της, βλέποντας τα εκατομμύρια που δαπανώνται για τις προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Σάο Πάολο είναι η σκηνή από μια άλλη νύχτα των διαδηλώσεων στη Βραζιλία, με διαδηλωτές ζητούν για μια κυβέρνηση να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των Βραζιλιάνων.
Διαμαρτυρίες έχουν ανεβεί σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, αλλά η Σάο Πάολο ήταν το σημείο εστίασης των πορείες της Τρίτης.
Οι χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, και η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν εορταστικό. Αλλά τουλάχιστον μία μικρή ομάδα προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναγκάσει τον τρόπο τους σε ένα δημοτικό κτίριο.

EU-Asia